Ιστορικό Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών "Ο Έβρος"

Κατηγορία Προφίλ
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Ιστορικό Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών "Ο Έβρος"

Ο πολιτιστικός Σύλλογος παραδοσιακών χορών «ο Έβρος» ιδρύθηκε το 1989 στην Αλεξανδρούπολη από μία παρέα ανθρώπων με μόνο στόχο τη διάσωση και διάδοση της παράδοσης του Έβρου. Στην πορεία του χρόνου η παρέα αυτή μεγάλωσε και αριθμεί σήμερα περισσότερα από 300 μέλη όλων των ηλικιών που στελεχώνουν οκτώ τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών.
Στόχος του Συλλόγου δεν είναι μια στείρα καταγραφή και απόδοση των χορών ή των τραγουδιών της περιοχής και αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης της Ερευνητικής Ομάδας που έχει δημιουργηθεί και η οποία προσπαθεί να βρει, να συγκεντρώσει και να καταγράψει κάθε ψηφίδα του πολιτισμικού μωσαϊκού του Έβρου πρωτίστως, αλλά και της Θράκης γενικότερα. Υπό τις οδηγίες του προέδρου του Συλλόγου και χοροδιδάσκαλου Γιώργου Ζιώγα έχει γίνει επίσης και μια οργανωμένη ομαδοποίηση των χορών του Έβρου κατά ενδυματολογική ομάδα και κινητικό μοτίβο.
Ως λαϊκό πολιτισμό και παράδοση δεν αντιλαμβανόμαστε φυσικά μόνον τα του Έβρου, αλλά επιδιώκουμε να έρθουμε σε επαφή και με άλλες περιοχές της Ελλάδας διοργανώνοντας σεμινάρια εκμάθησης χορών με εξειδικευμένους δασκάλους και ερευνητές.  
Στο Βεστιάριο του Συλλόγου έχει συγκεντρωθεί ένας αριθμός φορεσιών που είναι πλέον ικανός να ντύσει όλο το δυναμικό του και καλύπτει μεγάλο μέρος του ενδυματολογικού φάσματος του Έβρου με πολλά αυθεντικά κομμάτια, αλλά και αντίγραφα κατασκευασμένα με μεγάλη πιστότητα. Η προσπάθεια βέβαια για τον εμπλουτισμό του είναι αδιάκοπη και τόσο μεγάλη, όσος και ο ενδυματολογικός πλουραλισμός της Θράκης.
Όλη αυτή η προσπάθεια φυσικά δεν επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας μουσειακής συλλογής, αλλά στόχος είναι να διατηρηθεί ζωντανή η τοπική παράδοση του Έβρου και να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι κοινωνοί αυτής. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι τα γλέντια που κατά καιρούς διοργανώνουμε είτε στα πλαίσια του Συλλόγου, είτε σε χωριά του Έβρου με τη συμμετοχή κατοίκων και τοπικών οργανοπαιχτών.
Το 2006 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «ο Έβρος» εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Zakopane της Πολωνίας και απέσπασε την Τρίτη Θέση μεταξύ 42 διαγωνιζόμενων χορών από όλο τον κόσμο.
Αυτή βέβαια δεν είναι η μοναδική παρουσία του Συλλόγου, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε πλειάδα παραστάσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως επίσης με την πολυπληθή του ομάδα έχει πλαισιώσει τοπικές  γιορτές του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ οι παραστάσεις του έχουν ξεφύγει πλέον από τα κλισέ των πάλαι ποτέ χορευτικών και αποτελούν αποδόσεις δρωμένων και εθίμων ακόμη και ιστορικών γεγονότων μέσα από το χορό και το τραγούδι.
Ιδιαίτερη σημασία έχει για το Σύλλογο και τους δασκάλους του η ενίσχυση των παιδικών τμημάτων και ο εμποτισμός των παιδιών από μικρή ηλικία με την αγάπη για την παράδοση και αυτό που ονομάζουμε λαϊκό πολιτισμό. Επισφράγιση της προσπάθειας αυτής αποτελούν οι δύο εμφανίσεις παιδικών τμημάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και έπειτα στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού σε εκδήλωση που διοργάνωσε η μεγάλη υπηρέτις της παράδοσης Δόμνα Σαμίου
Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος επιχειρεί και την κυκλοφορία μουσικών δίσκων, όχι φυσικά στη λογική του κέρδους, αλλά σε μια προσπάθεια διάσωσης όσο το δυνατόν περισσότερων από τα τραγούδια που έχουν καταγραφεί. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2002 με την παροχή του υλικού που περιλαμβάνεται στο δίσκο «Ψες είδια στο Όνειρο μου» που κυκλοφόρησε από το ΕΛΚΕΛΑΜ, συνεχίστηκε το 2008 με το δίσκο «Μην κρύβεις το Χθες» που κυκλοφόρησε με αποκλειστική ευθύνη του Συλλόγου και ακολούθησαν ο δίσκος «για μια λάλησι, για δυο λάλησι» και ο δίσκος «Δεν χορεύεται!» που αποτελεί μία καταγραφή με κάλαντα και αγερμικά τραγούδια του Έβρου.
Στόχος μας είναι να συνδράμουμε και να στηρίξουμε στο μέτρο του δυνατού κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων του Έβρου και αυτός ήταν και ο λόγος που μας έκανε να αποδεχθούμε άμεσα την τιμητική πρόταση συμμετοχής στην ταινία «Για μια θέση στο Χορό» της Μαριάννας Οικονόμου, που γυρίστηκε το 2007 στην Παταγή της Νέας Ορεστιάδας αποσπώντας άριστες κριτικές στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε σε Ελλάδα και εξωτερικό από την κρατική τηλεόραση και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς